Black Lake izvorska voda prodaje se na tržištu EU, rijetki znaju porijeklo

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2022. u 07:00
Foto: Shutterstock

Black Lake voda proizvodi se u Bukovici kod Šavnika, u pogonima tvornice vode Diva. O tome ništa
ne znaju ni predsjednici općina Šavnik i Žabljak, a vodu na tržištu Crne Gore nećete naći.

Ime Crnog jezera nadaleko je poznato. No, ono što se vjerojatno manje zna da se u Crnoj Gori pod tim imenom, istina sa engleskim prijevodom i pod nazivom Black lake, puni izvorska voda i prodaje isključivo na tržištu Europske unije, piše internetski portal ekapija.

Na etiketi krajolik
Naime, Black lake voda proizvodi se u Bukovici kod Šavnika, u pogonima tvornice vode Diva. O tome ništa ne znaju ni predsjednici općina Šavnik i Žabljak, a vodu na tržištu Crne Gore nećete naći jer je zapelo oko ostvarivanja prava na zaštitu logotipa sa prepoznatljivim prizorima Durmitora i Crnog jezera.

Pejzaž Crnog jezera podno Durmitora – jedinstven prizor kopiran na etiketi izvorske flaširane vode Black lake Montenegro, karta je na koju su zaigrali iz kompanije Ekoper, sa namjerom da u zemlje EU plasiraju vodu sa ovim, širom svijeta prepoznatljivim motivom našeg nacionalnog parka.

Napravljen je tako brend koji se već tri godine preko Mađarske distribuira širom Europe, ali vode nema još na domaćem tržištu. Razlog je, tvrde u menadžmentu “Farbike Diva” u Bukovici kod Šavnika, gdje se puni i voda, to što im Agencija za intelektualno vlasništvo ne dozvoljava upotrebu logotipa Crnog jezera.

“Kada smo krenuli da zaštitimo brend “Black Lake” dobili smo odgovor da je to geografski lokalitet. Ja sam im rekao da je to na engleskom jeziku, da nije u pitanju naziv Crno jezero na crnogorskom, ali su nam opet dali negativan odgovor.

3

godine brend vode Black lake se preko Mađarske prodaje u EU

Kad sam pitao mogu li da koristim naziv Lago negro, kazali su mi da mogu i onda sam im rekao da je to isto, samo na talijanskom. Pitao sam onda u čemu je razlika”, rekao je Rajko Vlahović, izvršni direktor kompanije Ekoper. Naveo je da nemaju prepiske o tome te da je sve bilo usmeno.

Iz Agencije za intelektulano vlasništvo kažu da Ekoper nije odbijen, već da je predmet i dalje u obradi i da zbog toga ne mogu dati više informacija, ali da to svakako ne sprečava bilo kojeg poduzetnika da plasira na tržište svoj proizvod.

U Ekoperu, koji više od godinu i po čeka odluku Agencije, kažu da su prethodno bez problema zaštitili logotip u Europskoj uniji.

“Agencije su, koliko imam informacije uvezane, jer kad treba da se zaštiti neki brend u drugoj zemlji, prvo mora da se dobije potvrda iz matične zemlje, i ako je potvrda pozitivna, brend može da se zaštiti”, naveo je Vlahović.

Zatekli lokalnu vlast
Čitavom pričom zatečeni su bili prvi ljudi općina Šavnik i Žabljak sa čijih teritorija potiču naziv brenda, te izvor Gusarevci, sa kojeg se puni voda.

“Danas sam prvi put saznao da se u Mađarskoj prodaje voda Blake Lake Montenegro u flaširanoj pet ambalaži”, kaže Veselin Vukićević, predsjednik općine Žabljak

“Nije mi poznat taj dio oko nekog drugog naziva proizvoda, a da se pakira u našoj općini. Znam da je tvornica vode Diva tu, da pakuju vodu u Šavniku i to je sve što znam”, kaže Jugosalav Jakić, predsjednik općine Šavnik.

Vodu u zemlje europske unije distribuirala je tvrtka Diva Hungary sa sjedištem u Mađarskoj, ali je trenutno u fazi likvidacije, pa je, kaže Vlahović, posao prezuela tvrtka Mazoil.

Komentirajte prvi

New Report

Close