Biznismen iz RS Dalibor Matić kupuje Prvu banku?

Autor: Poslovni dnevnik , 10. studeni 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Izvršna direktorica tvrtke koja želi kupiti 44 posto dionica Ace Đukanovića, ali i nekih drugih manjinskih dioničara, je Marina Marini.

Kompanija EH Investment doo Beograd podnijela je u petak, 27. listopada zahtjev Centralnoj banci Crne Gore za kupnju kontrolnog paketa dionica Prve banke, odnosno stjecanje kvalificiranog učešća, potvrđeno je za RTV Nikšić.

Izvršna direktorica tvrtke koja želi kupiti 44 posto dionica Ace Đukanovića, ali i nekih drugih manjinskih dioničara, je Marina Marini, a iza nje u biti stoji Dalibor Matić, biznismen porijeklom iz Republike Srpske.

Ima i offshore tvrtku u Švicarskoj Bagataon preko koje je vlasnik ili suvlasnik nekih od većih tvrtki u RS-u i Srbiji. Matić je Tvornicu akumulatora u Somboru kupio iz stečaja krajem 2017. godine za 7,35 milijuna eura, a u RS-u je vlasnik oko 20 posto “Pavlović banke” kao i hotela Bistrica na Jahorini.

Nebojša Vukanović, zastupnik u Skupštini RS-a, iznio je proteklih godina ozbiljne optužbe na račun Matića, povezujući ga s pranjem novca i tvrdeći da je Matić uhićen u Njemačkoj zbog prijevare na zahtjev švicarske policije, no Matić je te optužbe negirao i najavio tužba protiv Vukanovića.

Zanimljivo je da se ova finansijska operacija prodaje Prve banke odvija u posljednjim danima mandata Radoja Žugića, budući da se očekuje da predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predloži kandidata za guvernera Centralne banke Crne Gore. Crna Gora sljedeći tjedan. Pruije nekoliko mjeseci objavljeno je da je interes za Prvu banku pokazala i Banka Poštanska štedionica, u vlasništvu Vlade Srbije.

“Ukoliko dođe do konačnog dogovora, koji je sada u početnoj fazi, Poštanska štedionica bi vjerovatno kupila i paket dionica od oko 20 posto dionica koje Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) drži u Prvoj banci”, kaže izvor “Vijesti”. objasnio.

Prema podacima sa stranice Banke Poštanska štedionica, Republika Srbija ima 78,55 posto dionica tog dioničkog društva.

Komentirajte prvi

New Report

Close