Bijelo Polje: Planira se gradnja solarnog parka

Autor: Poslovni dnevnik , 26. srpanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Investitor je Agenciji za zaštitu okoliša podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o ocjeni utjecaja na okoliš.

Kompanija EE Korita planira izgradnju solarne elektrane u Bijelom Polju, na lokaciji u mjestu Korita, koja će se prostirati na površini od oko 505 hektara. Predviđena je izgradnja panela, odnosno elektrana ukupne instalirane snage 280 MWp (DC strana) i 240 kVA (AC strana).

Investitor je Agenciji za zaštitu okoliša podnio zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o ocjeni utjecaja na okoliš.

Kako bi se solarna elektrana spojila na postojeću 400 kV prijenosnu mrežu, na lokaciji buduće solarne elektrane planira se izgraditi trafostanica 35/400 kV i dalje priključiti 400 kV dalekovod na 400 kV infrastrukturu elektrodistribucijskog sustava Crne Gore.

Predlaže se da trafostanica solarne elektrane bude snage 300 MW, a ukupna očekivana proizvodnja električne energije je 331.306 GWh godišnje.

Dokument također pokazuje da lokacija zahvata uključuje nenaseljeno područje. Kako je određeno urbanističkim i tehničkim uvjetima, radi se o površini u vlasništvu Farme-Moravac iz Bijelog Polja. Površina lokacije je većinom pašnjak, a planirana površina koju će buduća solarna elektrana pokrivati ​​je, kako je već navedeno, oko 505 ha. 

Komentirajte prvi

New Report

Close