BHDCA izdala dozvolu Air Montenegru, iz Tuzle kreću letovi za Nizozemsku i Tursku

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Plan Air Montenegra je stacionirati jedan bazni avion na tuzlanskoj zračnoj luci, a osnovni dogovor je obavljanje operacija na deset destinacija.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je dozvolu crnogorskom avioprijevozniku Air Montenegro za uspostavu linija s Međunarodne zračne luke Tuzla prema Nizozemskoj i Turskoj. Kako saznaje Klix.ba, prvi letovi se očekuju krajem studenog ove godine.

Naime, kako je za Klix.ba potvrdio ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto, Direkcija za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine izdala je ovih dana aviooperateru “ToMontenegro” iz Crne Gore ovlaštenje za obavljanje operacija između BiH i Nizozemska, odnosno BiH i Turska.

Važnost Istanbula

Letovi između BiH i Nizozemske odvijat će se sa zračnih luka u Tuzli i Maastrichtu, a između BiH i Turske sa zračnih luka u Tuzli i Istanbulu.

“U petak, 6. listopada 2023. godine, Zračna luka Tuzla obratila se Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH sa zahtjevom za imenovanje operatera ‘ToMontenegro’ za obavljanje operacija s ove zračne luke prema nekoliko zemalja EU. BHDCA je službeni zahtjev uputila u ponedjeljak, 9. listopada 2023. zrakoplovnim vlastima zemalja EU (Švedska, Danska, Njemačka, Luksemburg i Austrija), u kojima je operator ‘ToMontenegro’ namjeravao obavljati operacije iz Bosne i Hercegovine, s pitanjem hoće li te zemlje prihvatiti oznaku koju bi BHDCA izdala operateru ‘ToMontenegro’”, naveli su iz BHDCA. BHDCA je do sada, pozivajući se na ECAA sporazum, dobila samo dva pozitivna odgovora – iz Nizozemske i Turske, na osnovu kojih su BHDCA izdana odobrenja.

“Do sada je negativan odgovor pristigao od civilnih zrakoplovnih vlasti Švedske, Danske, Austrije i Njemačke, dok se odgovor čeka iz Luksemburga”, dodaju iz BHDCA.

Kako saznaje Klix.ba, avioprijevoznik Air Montenegro i Međunarodni aerodrom Tuzla prije mjesec dana postigli su dogovor o uspostavi aviolinija prema nekoliko destinacija, od kojih se izdvaja ona za Tursku.

No, tek sada su se stekli uvjeti da se to i objavi službeno, a kako je za Klix.ba potvrđeno, uspostava letova očekuje se krajem studenog ove godine. Također, uspostava letova za Nizozemsku očekuje se krajem studenog.Plan Air Montenegro je stacionirati jedan bazni avion na tuzlanskoj zračnoj luci, a osnovni dogovor je obavljanje operacija na deset destinacija. Letjeli bi i 20 puta tjedno, ako se na kraju dobiju sve dozvole.

Najavljene subvencije

Podsjetimo, Vlada Tuzlanskog kantona poduzima korake vezane za privlačenje novih avioprijevoznika, koji će svoje poslovanje uspostaviti na međunarodnoj liniji. Naime, Vlada je pripremila smjernice za rebalans ovogodišnjeg proračuna s primarnim ciljem osiguranja dva i pol milijuna konvertibilnih maraka, koji će biti usmjereni Međunarodnoj zračnoj luci Tuzla, točnije za podršku prijevoznicima koji žele uspostaviti svoje letove iz taj aerodrom.

“Kroz subvencioniranje zračnog prometa želimo vratiti linije koje su ukinute odlaskom Wizz Aira. Procjena je da nećemo potrošiti sav novac, ali oni na određeni način dijele rizik sa zračnim prijevoznicima koji su odlučili da se odazovu pozivu”, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.

Komentirajte prvi

New Report

Close