Bezvizni režim doveo u Crnu Goru više od 50.000 gostiju

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Turisti iz Egipta, S. Arabije i Kazahstana mogli su boraviti u Crnoj Gori bez vize.

Ukupni prihodi Aerodroma Crne Gore od pruženih usluga za pet avio kompanija koje su obavljale letove između Crne Gore i zemalja s kojima je privremeno usvojen bezvizni režim sa područja Sjeverne Afrike, Centralne Azije i Perzijskog zaliva u protekle ljetne IATA sezone iznose 819.741 eura, a ukupno više od 50.000 putnika.

Navedeno je, među ostalim, u Vladinom dokumentu u kojewm se analiziraju učinci te odlue.

Opipljivi učinci
Turisti iz te tri zemlje mogli su boraviti u Crnoj Gori bez vize do 30 dana od 1. travnja do 31. listopada.

Sezonske čarter letove iz Egipta na liniji Kairo-Podgorica obavljali su crnogorski nacionalni zračni prijevoznik Air Montenegro i Fly Star Charter, pri čemu je Air Montenegro obavio najveći dio prometa s ukupno 22 rotacije. Fly Star je imao samo dvije rotacije, a jednu je obavila mala tvrtka UAB Aviation Express. Ukupno je prevezeno 4.880 putnika.

Što se tiče turista iz Saudijske Arabije, njih je na letovima na relaciji Rijad – Podgorica prevozio saudijski niskobudžetni avioprijevoznik Flynas. Ukupno je obavio 27 rotacija i prevezao 7724 putnika (3611 u dolasku i 3663 u odlasku) uz prosječnu popunjenost zrakoplova Airbus A320 od 78,2 posto.

Za turiste iz Uzbekistana bezvizni režim uveden je od 1. travnja do 31. listopada, a letovi na relaciji Taškent-Tivat realizirani su u razdoblju od 8. lipnja do 26. listopada. Uzbekistanski nacionalni zračni prijevoznik JSC Uzbekistan realizirao je ukupno 15 rotacija i prevezao 4.624 putnika (2.327 u dolasku i 2.297 u odlasku) uz prosječnu popunjenost od 67,21 posto.

Prošle godine je turistima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata omogućen ulazak u Crnu Goru bez vize u trajanju od deset dana od 15. lipnja do 31. listopada. Na liniji Dubai-Tivat u periodu od 24. lipnja do 9. rujna letove je obavljala low cost kompanija FlyDubai, koja je ostvarila 45 rotacija. Broj putnika iz UAE koje je ove godine prevezao Fly Dubai veći je za 15,2 posto u odnosu na prošlu godinu.

Najave za 2024.
Isti privremeni bezvizni režim, od 1. travnja do 31. listopada, ljetos je vrijedio i za turiste iz Kazahstana, a letove između Podgorice i Nursultana, odnosno Almatija, obavljao je njihov nacionalni zračni prijevoznik Air Astana.

Budući da je prošle godine prvi put uveden privremeni turistički bezvizni režim s Kazahstanom, ove je godine rezultirao povećanjem broja putnika iz te zemlje za 15,2 posto. Stoga su iz Air Astane najavili da će 2024, ako ponovno bude odobren privremeni bezvizni režim, letjeti za Podgoricu šest puta tjedno od 1. travnja do 31. listopada.

Komentirajte prvi

New Report

Close