Bez stanova za prodaju ulagači, građevinari i Općina Budva gube novac

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2022. u 06:02
Zabranjena je gradnja u atraktivnom dijelu Budve/Shutterstock

Vlada Zdravka Krivokapića u listopadu prošle godine zabranila je gradnju u crnogorskoj metropli turizma na godinu dana, do donošenja novog prostorno-urbanističkog plana.

Rok koji ja dala vlada Zdravka Krivokapića da će za godinu izraditi prostorno-urbanistički plan (PUP) Budve, kada je i donijela zabranu gradnje za područja detaljnih urbanističkih planova Budva-centar i Bečići istječe službeno u listopadu. To je potvrđeno Vijestima u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Čekaju s nestrpljenjem
“Novi prostorni plan Budve bit će završen u roku od 12 mjeseci”, napisao je na Twitteru početkom lipnja prošle godine tadašnji premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

To je pogodilo građevinski sektor u Budvi, jedan od najunosnijih, u kojem se milijunske zarade ostvaruju kroz gradnju stanova za tržište. Time je Krivokapić i označio da će biti zabranjena gradnja na najatraktivnijem dijelu crnogorske metropole turizma, u zahvatu dva kontroverzna planska dokumenta, DUP Budva-centar i DUP Bečići, uz obećanje da će za godinu završiti PUP, a time omogućiti Općini da izradi lokalne planove detaljne razrade.

Zabrana gradnje u atraktivnom dijelu Budve, od Avale do Zavale, prostora ispod Jadranske magistrale uz more, kao i za područje Bečića, nije vrijedila za one ulagače koji su prije vladine odluke dobili dozvolu.

Budva, kako ulagači, tako i sama Općina, koja je pretrpjela veliku štetu od uvođenja moratorija, jer je naplata komunalija znatno smanjena, s nestrpljenjem čekaju donošenje prostorno-urbanističkog plana.

“Članom 4 Odluke o izradi Prostorno-urbanističkog plana Općne Budva zabranjeno je građenje na dijelu prostora u granicama obuhvaćenim Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana Budva-centar i Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana Bečići.

15

posto predviđenog prihoda od naplate komunalija ostvarila je do lipnja Općina Budva

Zabrana gradnje primjenjivat će se do donošenja PUP-a Budva, a najduže 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora s voditeljem izrade planskog dokumenta. Ugovor o izradi Prostorno-urbanističkog plana Općine Budva zaključen je s voditeljem izrade Plana 5. listopada 2021. godine, na rok od 12 mjeseci”, naveli su u odgovoru Vijestima iz resora na čijem se čelu nalazi ministrica Ana Novaković Đurović.

“Izrada Prostorno-urbanističkog plana Budva je u fazi Nacrta. Nakon utvrđivanja Nacrta plana od strane vlade, slijedi provođenje javne rasprave, a potom i izrada Prijedloga plana”, kažu iz Ministarstva.

Na prostoru DUP-a Budva-centar ostalo je još nekoliko atraktivnih lokacija koje čekaju građevinsku valorizaciju, prije svega stadion Lugovi, gdje su ucrtani tornjevi, te kompleks Jadranskog sajma, ali i parcele u samom središtu grada ispred hotela TQ Plaza.

U Bečićima brojne su lokacije na kojima su ucrtane stotine tisuća kvadrata stambene i hotelske gradnje, koje takođe čekaju na donošenje planskog dokumenta.

Šteta veća od procijenjene
Bivši crnogorski premijer Zdravko Krivokapić rekao je da procijenjena šteta za Općinu, za godinu dana trajanja moratorija tijekom kojeg neće moći naplatiti komunalije, iznosi oko četiri milijuna eura.

Tako je moratorij na izdavanje građevinskih dozvola za elitni dio Budve praktički zavrnuo izdašnu slavinu koja je punila općinsku blagajnu.

I dok je prošle godine već u lipnju općinska Služba za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta uspjela premašiti proračunom zacrtani iznos od naplate komunalija i prihodovala više od 5,5 milijuna eura, ove godine je do početka lipnja naplaćeno samo 15 posto od onoga što je predviđeno proračunom.

Da će Općina imati daleko veću štetu od moratorija nego što je Krivokapić tada najavio upozoravali su iz gradske uprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close