Bez gostiju iz Rusije i Ukrajine mogli bi ostati bez 150 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2022. u 08:19
Foto: Shutterstock

Uoči neizvjesne sezone okreću tržištima u središnjoj i zapadnoj Europi.

Planiranje turističke sezone u Crnoj Gori mora se fokusirati na pronalazak alternativnih tržišta kako bi se nadomjestio gubitak od 150 milijuna eura zbog nedolaska turista iz Rusije i Ukrajine, poručila je Sanja Marković, tajnica Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore (PKCG), piše portal cdm.me.

“Znate da je 75 dolara prosječna dnevna potrošnja jednog turista koji ostaje u Crnoj Gori. Ako znamo da je oko 254.000 Rusa i Ukrajinaca prošle godine došlo, procijenjena brojka je oko 150 milijuna eura manje u crnogorskom budžetu”, kazala je Marković gostujući u emisiji Takulin na Gradskoj RTV.

Budžet NTO-a manji 70%!
Marković je kazala da se crnogorska turistička privreda, i dalje nedovoljno oporavljena, sprema i planira događaje s nadom da će svi oružani sukobi i ono što se događa u Europi brzo prestati, ali i uz pretpostavku da će i ovogodišnja turistička sezona biti neizvjesna.

“PKCG i Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva pripremaju se za ljetnu sezonu razmatrajući i aktualne geopolitičke događaje koji utječu na dolazak ukrajinskih i ruskih gostiju u našu državu”, kazala je Marković ističući da je Crna Gora tradicionalno tržište ruskih i ukrajinskih gostiju koji su lani činili čak 21 posto gostiju.

Poučeni iskustvom iz doba pandemije, ali i zbog dugoročne stabilnosti, ključno je pronaći alternative ruskom i ukrajinskom tržištu. Međutim, samo u suradnji nadležnog ministarstva, NTO, turističke privrede i nacionalnog avioprijevoznika mogu se ostvariti rezultati ove godine, ističe.

75

dolara prosječna je dnevna potrošnja jednog turista u Crnoj Gori

“U razgovoru s Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) zahtijevali smo da se nađu alternativna tržišta, da se marketinške aktivnosti usmjere na Češku, Poljsku, Mađarsku, Njemačku, Austriju, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate…”, navela je Marković.

Nacionalni avioprijevoznik uvjerava da će se povezati direktno s Češkom. Bit će i povoljnosti za low cost turističke letove.

Ono što predstavlja problem za ovu godinu je smanjenje budžeta NTO-a, koji je za 69 posto manji u odnosu na prošlu.

“Smatramo da je 300.000 eura za sve marketinške aktivnosti tijekom cijele godine nedovoljano za marketinšku djelatnost neophodnu za snažan priljev. Ova vlada ili bilo koja dođe, treba preusmjeriti sredstva iz budžeta za NTO. To je vrlo urgentno”, upozorila je Marković.

Teško bez strateškog plana
U situacijama svjetskih nestabilnosti koje su obilježile posljednje dvije godine primjetan je nedostatak strateškog marketinškog plana koji nikada nije usvojen u Crnoj Gori. On je neophodan kako bi se država bolje pozicionirala i pronašla svoje mjesto u budućnosti, poručila je Marković.

“U ukupnom planiranju nedostaje nam strateški marketinški plan. Dakle, da znamo koja tržišta su nam prve razine, koja druge. Isto tako, nedostaju nam satelitski računi u turizmu koji bi pomogli da u realnom trenutku pratimo utjecaje turizma na ostale grane i djelatnosti – promet, trgovinu, poljoprivredu, jer smo usko povezana grana sa svim ostalim djelatnostima”, napominje S. Marković

Osim turista iz regije, koji su prošle godine činili 55 posto gostiju, S. Marković kaže da je potrebno fokusirati se na turiste iz Češke, Slovačke, Mađarske i Poljske koji tradicionalno vole Mediteran.

Sezonalnost kao jedan od problema mogao bi se riješiti dolaskom skandinavskih turista koji preferiraju zdravstveni turizam.

“Norvežani su stalni gosti našeg Instituta Igalo. Tu su turisti iz Turske i UAE, ali, naravno, moramo imati podršku nacionalnog avioprijevoznika ili low cost letova”, zaključuje tajnica Odbora za turizam.

Komentirajte prvi

New Report

Close