Barska plovidba na jesen kupuje trajekt AF Francesca vrijedan između pet i šest milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2023. u 07:04
Očekuje se da će transakcija koštati između pet i šest milijuna eura/Shutterstock

Skupština dioničara tvrtke prije dva dana usvojila je prijedlog Upravnog odbora o kupnji tog broda.

Barska plovidba će na jesen kupiti stari trajekt AF Francesca talijanske pomorske kompanije Adria Ferries iz Ancone, a očekuje se da će transakcija koštati između pet i šest milijuna eura, neslužbeno je potvrđeno Vijestima u krugovima bliskim upravi.

Skupština dioničara tvrtke prije dva dana usvojila je prijedlog Upravnog odbora o kupnji tog broda. Upravni odbor nedavno je zaokružio financijsku konstrukciju prema kojoj bi Barska plovidba vlastitim novcem mogla kupiti taj brod.

Barska plovidba od prodaje trajekta Sveti Stefan II u otpad u svibnju 2017. nema adekvatan brod za održavanje redovne pomorske linije između Crne Gore i Italije. Stoga je posljednjih godina surađivao s najvećim hrvatskim putničkim brodarom – tvrtkom Jadrolinija, čiji je trajekt Dubrovnik tijekom sezone također plovio na liniji Bar-Bari.

U međuvremenu je i taj posao završen jer je Jadrolinija dubrovački trajekt prodala novim vlasnicima iz Grčke, koji su trajekt preimenovali u Prince i zaposlili ga na linijama u Egeju.

Izvor Vijesti kaže da Barska plovidba već duže vrijeme “mjerka” AF Francesco i da su trajekt već pregledala dva iskusna kapetana duge plovidbe iz Uprave, kao i njegov tehnički direktor, te su navodno utvrdili da brod je u dovoljno dobrom stanju da u narednih pet do šest plovi redovnom linijom od Bara do Barija, odnosno Ancone.

“Donedavno se AF Francesca nudila na prodaju po cijeni od četiri milijuna eura, ali je remontirana i obnovljena joj je klasa koja sada vrijedi do 2028., pa je poskupjela i koštat će najmanje oko pet milijuna.. Očekujemo da će biti otkupljen odmah nakon završetka sezone”, rekao je izvor lista. Ovaj brod posljednjih godina plovi na redovnim linijama između albanskog grada Drača i Ancone.

AF Francesca je tzv. “ropax night ferry” brod kapaciteta dvije tisuće putnika i 610 automobila, ima devet paluba, garaže s 1,04 tisuća metara staza za vozila, 296 putničkih kabina u dvije klase s ukupno 859 kreveta, recepcija, dva restorana, dva caffe bara, trgovina, kino i poseban prostor za kućne ljubimce. 

Komentirajte prvi

New Report

Close