Autoput Bar-Budimpešta prioritet​ za Crnu Goru

Autor: Poslovni dnevnik , 20. lipanj 2022. u 07:00
Ministri su suglasni kako su autoput i željeznica strateški projekti/Shutterstock

Mađarska pokazala interes za kapitalni projekt, a Crna Gora će detaljno sagledati inicijativu.

Gradnja kompletne dionice auto-puta od Bara, u novoj geopolitičkoj postavci ima značajno dalekosežnije efekte od regionalnih, i trebalo bi ubrzati izgradnju preostalih dionica, sa Budimpeštom kao krajnjom točkom, piše internetski portal ekapija.com.

To je ocijenjeno na sastanku ministra financija Aleksandra Damjanovića i ministra spoljnih poslova i trgovine Mađarske, Petera Sijarta.

Kako je priopćeni iz Ministrastva finansija, ključne teme sastanka bili su projekti u saobraćajnoj infrastrukturi i sagledavanje modaliteta njihovog povoljnijeg financiranja. Zbog jačanja privrednog povezivanja, analizirane su i moguće prilike za intenziviranje saradnje kroz projekte u željezničkoj infrastrukturi, poput rekonstrukcije pružne linije Bar – Beograd.

Prema riječima Damjanovića, infrastrukturni projekti i povezivanje sa susjedima u vrhu je liste prioriteta vlade, naročito u trenutku mijenjanja globalnih kanala snabdijevanja, kao posljedice rata u Ukrajini. On je podsjetio da je inicijativi pune valorizacije saobraćajnog koridora Bar – Budimpešta privržen još iz perioda poslaničke aktivnosti.

“Ministar je istakao da resor kojim rukovodi sagledava prometne projekte kroz širu ulagačku sliku, posebno uzimajući u obzir njihov efekta kroz zajedničku platformu sa Lukom Bar”, navodi se u priopćenju. Na sastanku se, kako se dodaje, podsjetilo na dvogodišnju zainteresiranost mađarske Exim banke za projekat auto-puta i refinanciranje kredita.

Damjanović je zahvalio na interesiranju mađarske strane za kapitalni projekat, navodeći da će Vlada detaljno sagledati inicijativu, a posebno sa aspekta ekonomske i financijske isplativosti za Crnu Goru, analizirajući prihvatljivost kamatnih uvjeta i druge važne elemente.

“Ministri su suglasni da su auto-put, željeznica, kao i Jadransko-jonska inicijativa strateški projekti iz ugla bržeg povezivanja i efikasnijeg korištenja zajedničkih prometnih i energetskih potencijala”, stoji u priopćenju. Sijarto je rekao da je zadovoljan namjerama intenziviranja saradnje, očekujući da će se uskoro preći na neophodne tehničke procedure u cilju realizacije obostrano značajnih projekata.

Navodi se kako je Sijarto ukazao da je neophodno jačati privredno povezivanje dvije države, sagledavajući ozbiljne ekonomske interese i u bankarstvu i sektoru telekomunikacija.

Damjanović je kazao da cijeni način na koji Mađarska, poštujući europske vrijednosti, štiti vitalne nacionalne interese, ocjenjujući da Crna Gora, kao mala i ranjiva ekonomija, treba da slijedi takav primjer.

Komentirajte prvi

New Report

Close