Atletski stadion u Podgorici stajat će 3,5 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2022. u 07:00
Podgorica je jedini glavni grad u Europi koji još uvijek nema atletsku stazu/K. Š. Fabac/PIXSELL

Atletski stadion gradio bi se u Podgorici na potezu gdje se završava Bulevar Pera Ćetkovića, a lokaciju su dobili od grada.

Atletski savez Crne Gore zatražio je od glavnog državnog arhitekta suglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta atletskog stadiona.

U dopisu koji su poslali Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma istaknuli su da bi zgrada bila bruto građevinske površine 3000 četvornih metara, te da je planirana gradnja hotela, odnosno turističkog naselja s četiri ili pet zvjezdica, kao i turističkog resorta, trga, šetališta ili gradskog parka. Atletski stadion gradio bi se u Podgorici na potezu gdje se završava Bulevar Pera Ćetkovića, a lokaciju su dobili od grada.

Gojko Banjević, predsjednik Atletskog saveza, rekao je da bi to bila investicija vrijedna oko 3,5 milijuna eura.

“Dobili bi pravi atletski stadion za europska natjecanja. To bi pridonijelo i razvoju sporta. Atletika je razvojni sport. Sve je atletika. Nogomet je atletika kada uklonite loptu, košarka isto tako, svaki sport. Ali donedavno to se nije prepoznavalo.

Bude li želje državnih tijela da nam osiguraju novac na vrijeme mogli bi već sljedeće godine trenirati na toj stazi, a ostali sadržaji neka se grade druge godine. Samo da dođemo do staze i da radovi počnu, da znamo da je nakon 40 godina Podgorica dobila atletsku stazu”, kaže Banjević.

Idejno rješenje dobili su od Atletskog saveza Srbije. “Kad nam državni arhitekt da suglasnost na idejno rješenje arhitektonskog projekta raspisat ćemo natječaj za izradu glavnog projekta. Planirano je da glavna tribina ima 2500 mjesta, a ispod nje bi se napravili tuneli s četiri, pet staza dužine do 100 metara, s tartanom.

Tu će se moći trenirati u zimskom razdoblju, te odvijati natjecanja u mnogim disciplinama, kao što su skok u dalj, motka, bacanje kugle. Mi za takva natjecanja idemo do Beograda”, objašnjava Banjević.

Atletičarka Kristina Rakočević kaže da bi taj stadion mnogo značio svim sportašima, ne samo atletičarima.

“Svi bi mogli obaviti pripreme i vjerujem da se ne bi toliko odlazilo iz Crne Gore. Kada se dođe do fakulteta obično se moramo odlučiti za jedno ili drugo, jer su fakulteti u Podgorici, a tamo nema uvjeta za atletiku. To je jedan od razloga zbog kojih sam se ja odlučila za američko sveučilište.

Naši atletičari odrađuju pripreme u Baru, za što su im potrebna dodatna sredstva. Podgorica je jedini glavni grad u Europi koji nema atletsku stazu”, kaže Rakočević.

Komentirajte prvi

New Report

Close