Air Montenegro u plusu, ove godine cilja na rast od 35%

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2024. u 05:28
Foto: Fotoshutterstock

Crnogorski prijevoznik lani prevezao 480.000 putnika, što je rast od 30 posto.

Nacionalni zračni prijevoznik Air Montenegro lani je ostvario dva milijuna eura dobiti, unatoč izazovima na operativnoj razini, objavio je njegov predsjednik Mark Anžur.

U razgovoru za agenciju Mina-business rekao je da je tvrtka poslovala pozitivno, s operativnom dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) od četiri milijuna eura.

“Mislimo da je to uspjeh. Tvrtka je, s obzirom na to da je jako mlada, uspješna i konsolidira se i financijski i organizacijski, tako da mislim da smo na dobrom putu”, rekao je Anžur.

650 000

putnika cilj je Air Montenegra u ovoj godini

Solidan rast
Govoreći o broju putnika, naveo je da je Air Montenegro prošle godine prevezao 480.000 putnika, što je 30 posto više od rezultata ostvarenog u 2022. godini.

“Plan za ovu godinu je prevesti oko 650.000 putnika. Dakle, rast je velik i mi smo zadovoljni”, rekao je Anjur koji je na mjesto izvršnog direktora došao sredinom prošle godine. Naveo je da je u razdoblju od pola godine uspio procijeniti cjelokupno stanje u tvrtki.

“Mislim da sam brzo shvatio situaciju, probleme i potencijal koji tvrtka ima.” Brzo smo s jedne strane počeli otklanjati probleme i nedostatke, a s druge strane koristiti sve potencijale koje možemo staviti na tržište u narednim godinama, rekao je Anžur. Izazovi su, kako je ocijenio, dosta slični u svakom zrakoplovnom prijevozniku.

“Bilo je puno izazova na operativnoj razini, posebno poteškoća sa slotovima iz Tel Aviva”, rekao je Anžur. Kao izazov naveo je rat u Izraelu, ali i neočekivani ulazak turskih prijevoznika u dodatne kapacitete na liniji za Istanbul.

“To za nas znači dodatnu konkurenciju, a naša je procjena da na toj liniji već sada ima previše kapaciteta”, dodao je Anjur. Govoreći o trenutnom stanju flote, rekao je da su prošle godine letjeli s četiri aviona, od kojih su tri Embraera.

– Od toga su dva naša, a jedan je bio u wet leaseu. Četvrti je bio Airbus 320, također u wet leaseu”, rekao je Anžur te najavio da ove godine planiraju imati flotu od pet aviona. “To su četiri Embraera, što znači da ćemo dodati još jedan i imati Airbus 320 kao zrakoplov većeg kapaciteta”, dodao je.

Low cost
Prema ranijim najavama, Crna Gora bi mogla ostati bez većine linija niskotarifnih kompanija. Anjur je na pitanje smatra li to prednošću za domaćeg avioprijevoznika, odgovorio da jest i da nije prednost.

“Na neki način smo izravna konkurencija niskobudžetnim. Imamo još jedan ciljni segment putnika. No, mi nudimo proizvod koji nudi nešto više – od prtljage do 23 kilograma do mogućnosti, koje ćemo idućih godina nuditi više, povezivanja ili povezivanja preko drugih zračnih luka”, objasnio je Anžur, dodavši kako je plan tvrtke da leti na 19 odredišta.

“Kao što znate, za zimu 2023./24. dodali smo Rim kao destinaciju, čime smo trenutno vrlo zadovoljni. U ljeto 2024. dodajemo Izmir, Baku, Ostravu i München. Dakle, sve skupa 19 destinacija, što mislim da je već veliki uspjeh”, zaključio je Anžur.

Komentirajte prvi

New Report

Close