Agencija zabranila daljnju državnu potporu EPCG željezari

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2023. u 05:40
Foto: Shutterstock

AZK je prošli tjedan donijela odluku o pokretanju istražnog postupka radi utvrđivanja usklađenosti dodjele potencijalne državne potpore Toščeliku, odnosno kupnje imovine Željezare.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja donijela je protekloga tjedna rješenje kojim je Elektroprivredi zabranila daljnju dodjelu državne potpore Željezari dok ne donese odluku o tome je li kupnja imovine od turskog Toščelika bila u skladu sa zakonom, priopćio je predsjednik Vijeća Agencije Dragan Damjanović.

To znači da Elektroprivreda (EPCG) ne bi trebala platiti Željezari 6,5 milijuna eura za početak proizvodnje čelika, jer za Agenciju za zaštitu konkurencije (AZK), ako se dokaže ekonomski kontinuitet u toj proizvodnji, nije bitno je li ta pravna osoba pod nazivom Toščelik ili EPCG – Željezara, piše Pobjeda.

AZK je prošli tjedan donijela odluku o pokretanju istražnog postupka radi utvrđivanja usklađenosti dodjele potencijalne državne potpore Toščeliku, odnosno kupnje imovine Željezare.

To je, kako je pojasnio Damjanović, prethodno pitanje o kojem AZK mora zauzeti stav, prije nego što se uopće razmotri plan EPCG da u Željezaru uloži dodatnih 6,5 milijuna eura. Sukladno toj odluci, EPCG se u roku od 15 dana od primitka treba izjasniti o činjenicama i podacima koji ukazuju na nezakonitost eventualne državne potpore i dostaviti sve potrebne podatke za ispitivanje usklađenosti sa zakonom.

Taj postupak, kako je naveo Damjanović, ne bi trebao trajati dulje od dva mjeseca, s obzirom na to da se već mjesecima provode predispitne radnje u koje su bili uključeni i strani stručnjaci, budući da se u Željezari spominjala samo mogućnost proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Ipak, izmjenom osnovnog plana i najavom obnove proizvodnje čelika, AZK je prošlog tjedna i formalno pokrenula ispitni postupak za utvrđivanje usklađenosti državne potpore.

Komentirajte prvi

New Report

Close