Agencija: Preuzimanje duga Instituta Igalo nezakonito

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2024. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Vlada je u rujnu 2023. donijela ovu odluku o nagodbi kako bi spriječila blokadu Instituta.

Agencija za zaštitu konkurencije Crne Gore ocijenila je da je nezakonita državna pomoć iz Ugovora o podmirenju međusobnih obveza Agencije za osiguranje depozita Srbije, Jugobanke u stečaju i Ministarstva financija, kojom je predviđen iznos duga Instituta Jugobanci smanjuje se za 1,36 milijuna eura.

Toliki iznos Crna Gora je potraživala od Jugobanke u stečaju po osnovu duga za staru deviznu štednju, pa bi ovom nagodbom dug Igala prema Jugobanci trebao biti smanjen na iznos od 5,3 milijuna eura. Taj novac od 1,36 milijuna Ministarstvo financija formalno nije uplatilo.

Vlada je u rujnu 2023. donijela ovu odluku o nagodbi kako bi spriječila blokadu Instituta. AZK je priopćio da je Vijeće na sjednici 15. ožujka, na prijedlog ravnatelja, donijelo odluku kojom se utvrđuje da su državne potpore koje je Institutu “Dr. Simo Milošević” nezakonito dodijelilo Ministarstvo financija, temeljem Ugovora o načinu podmirenja dijela međusobnih obveza, sklopljen u rujnu prošle godine između Agencije za osiguranje depozita iz Beograda, Jugobanke u stečaju i Ministarstva financija, nije u skladu sa Zakonom o kontroli državnih potpora.

Odlukom se nalaže Ministarstvu financija da bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema odluke, poduzme potrebne mjere za povrat neusklađene državne pomoći od Instituta Igalo u iznosu od 1.366.113,32. eura. Također, odlukom se nalaže Ministarstvu da izradi i dostavi AZK-u Plan povrata nesvrstanih državnih potpora, s mjerama i rokovima za njihovu realizaciju ili obavijest o poduzetim mjerama.

Na iznos neusklađene državne potpore obračunava se kamata za razdoblje od dodjele iznosa državne potpore. Izvor “Vijesti” navodi da je moguće da će nakon ove odluke AZK-a Agencija za osiguranje depozita Srbije zatražiti uvođenje stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close