Aerodromi CG ostvarili prihode od oko 33 mil. eura i prevezli 1,2 mil. ​putnika

Autor: Poslovni dnevnik , 23. prosinac 2022. u 07:00
Foto: Shutterstock

Kompanija bi 2022. godinu trebala završiti s rezultatom višim za 30% u odnosu na 2021.

Aerodromi Crne Gore su u 2022. godini ostvarili prihode od oko 33 milijuna eura, a očekuje se i operativna dobit od oko tri milijuna, priopćeno je iz kompanije, prenosi internetski portal ekapija. Kako se moglo čuti na godišnjoj konferenciji održanoj u Podgorici, ostvaren je i promet putnika od oko 1,2 milijuna i povećanje broja cjelogodišnjih ruta.

Najavljeno je i da se certifikacija podgoričkog aerodroma može se očekivati u narednih nekoliko mjeseci. “Aerodromi Crne Gore su od siječnja do sredine studenog 2022. godine opslužili oko 1,9 milijuna putnika što je 72% u odnosu na isti period 2019. godine.

Zasebno, Aerodrom Podgorica je ostvario promet putnika od čak 98% u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok je Aerodrom Tivat, u istom periodu, zbog dobro poznatih geopolitičkih razloga, zabilježio promet od oko 50 posto putnika u odnosu na tri godine ranije”, precizirao je predsjednik Odbora direktora, Eldin Dobardžić.

Veći broj ruta
Strateški uspjeh na koje su ACG ponosni je povećanje broja cjelogodišnjih ruta u odnosu na prethodnu godinu.

“Tijekom ljetne IATA sezone, Podgorica je bila povezana sa do 32 destinacije, a Tivat sa do njih 28. Tijekom zimske sezone, taj broj je očekivano manji. Ipak, na Aerodromu Podgorica tokom zimske sezone imamo 18 aktivnih ruta, i to Atina, Barcelona, Beograd, Beč, Berlin, Brisel, Budimpešta, Dortmund, Istanbul, Krakov, Ljubljana, Londona, Luksemburg, Manchester, Memingen, Milan, Rim, Zagreb. Aerodrom Tivat je povezan sa Beogradom i Istanbulom”, naveo je Dobardžić i dodao da su tri četvrtine od ukupnog opsluženih putnika, klijenti kompanija Air Serbia, Air Montenegro, Wizz Air, Ryanair, Turkish Airlines i Austrian Airlines.

Prema preliminarnim projekcijama i isključivo pod uvjetom da se one u cijelosti realizira, ova zimska sezona, koja je počela 30. oktobra 2022. godine i traje do kraja svibnja 2023. godine, biće uspješnija i od rekordne, 2019. godine.

“Uz ogradu da sada govorimo samo o projekcijama, promet putnika tokom zimske sezone trebalo bi da bude veći za 12% u odnosu na isti period 2019. godine”, kazao je predsjednik Odbora direktora.

3

milijuna eura trebala bi iznositi operativna dobit u 2022. godini

Da su Aerodromi Crne Gore stabilna kompanija, pokazuju i financijski rezultati. “Ukupni prihodi, na kraju prosinca, bit će oko 33 milijuna eura. Nakon svođenja računa krajem godine, izvjesno je da ćemo kalendarsku 2022. godinu završiti uz operativnu dobit iznad 3 milijuna eura. To je za oko 30% više u odnosu na 2021. godinu”, rekao je Dobardžić.

Kada je riječ o prioritetima u 2023. godini, izvršni direktor, Vladan Drašković skrenuo je pažnju na to da njih definiraju domaće i međunarodne okolnosti u smislu konačne odluke Vlade o budućnosti razvoja Aerodroma Crne Gore i opća neizvjesnosti na geopolitičkom planu. Nema sumnje da Aerodromima treba razvoj i pitanje je tko će biti nositelj razvoja.

“Koncesija je legitiman upravljački model koji je, međutim, posebno rizičan u slučaju Crne Gore. Između ostalog, djeluje da se često povlači pogrešna paralela u pravcu da predaja koncesionaru znači povećanje avio-dostupnosti. Treba dobro izvagati tu odluku i napraviti temeljnu analizu”, smatra Drašković.

U takvim okolnostima, čekajući odluku, ACG moraju da vode troškovno odgovornu politiku, da budu skoncentrirani na investiciono održavanje i ulaganje u opremu koja je, prije svega, u funkciji rasta operativnih kapaciteta, rekao je Drašković koji je definirao ključne obaveze u 2023. godini.

Sanacija krovova
“U tom kontekstu izdvajamo sanacije krovova terminalnih zgrada oba aerodroma, zatim sanaciju platformi 3 i 5 u Tivtu koja je završena tokom prethodne noći i sada ostaje iscrtavanje horizontalnih oznaka nakon čega će one biti u upotrebi.

Kada je riječ o nabavci opreme za zemaljsko opsluživanje putnika, prioritet je nabavka stepenica, zatim pratimo situaciju na tržištu u vezi sa nabavkom ambulantnih vozila, opreme za odleđivanje aviona i vatrogasnog vozila. Pratimo i razvoj standarda vezanih za sigurnosnu opremu”, pojasnio je Drašković.

On je, odgovarajući na pitanja novinara najavio da se međunarodna certifikacija Aerodroma Podgorica očekuje u narednih nekoliko mjeseci dok je vrijeme koje je potrebno za certifikaciju Aerodroma Tivat duže i u direktnoj je razmjeri sa investicionim potrebama.

Na konferenciji je najavljen i početak razvoja pilot projekta na Aerodromu Podgorica koji se, u perspektivi, može realizirati u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, a koji bi podrazumijevao diverzifikaciju modela nabave električne energije iz obnovljivih izvora.

Komentirajte prvi

New Report

Close