Accor i Iberostar sljedeće godine otvaraju hotel Rixos s 5 zvjezdica u Sutomoru

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2023. u 07:00
Ako turistička sezona ne bude dovolljno kvalitetno odrađena, to će Crnoj Gori donijeti ozbiljne ekonomske probleme/Shutterstock

Nove investicije u hotele visoke kvalitete svakako su dobra vijest za crnogorski turizam, ali i ekonomiju u cjelini.

Kompanije Iberostar i Accor planiraju u Sutomoru izgraditi hotel Rixos s pet zvjezdica. Otvorenje hotela očekuje se do početka ljetne sezone sljedeće godine, a plan je zaposliti 400 ljudi.

Rečeno je to na sastanku crnogorskog premijera Dritana Abazovića i ministrice ekologije, prostornog uređenja i urbanizma Ane Novaković Đurović s predstavnicima kompanija Accor i Iberostar.

Predstavnici Accora i investitora upoznali su Abazovića sa detaljima ovog luksuznog hotela i istakli svoju posvećenost Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, navodeći da su prepoznali napore Vlade Crne Gore u privlačenju svjetskih hotelskih brendova i investitora.

– Accor grupa je broj tri u hotelijerstvu u svijetu i u svom portfelju ima neke od najuspješnijih i najprepoznatljivijih hotelskih brendova. Predstavnici Akora istaknuli su kako je snaga njihove tvrtke u distribuciji, pa svojim prisustvom otvaraju našu zemlju velikom broju turista koji su njihovi vjerni klijenti – priopćeno je iz Vlade nakon sastanka.

Nova vrijednost za regiju
Abazović je istakao spremnost Vlade da stoji na raspolaganju investitoru, kompaniji Iberostar i predstavnicima Accor grupe u cilju prevazilaženja svih barijera kako bi hotel bio otvoren za ljetnu turističku sezonu 2024. godine.

Abazović je izrazio zadovoljstvo što će Sutomore i Bar dobiti renomirani hotel s pet zvjezdica, navodeći da će to značiti novu vrijednost za tu regiju, ali i za cjelokupnu turističku ponudu Crne Gore. Posebno je naglasio da će otvaranjem ovog luksuznog hotela u Sutomoru biti direktno otvoreno 400 novih radnih mjesta.

– U narednom periodu želimo vidjeti još nekoliko hotela s pet zvjezdica od Budve do Ulcinja – rekao je premijer. Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima otvaranja drugih hotela u Crnoj Gori, kao i o mogućnostima školovanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu.

Sastanku su nazočili Branko Čupić, investitor i vlasnik hotelske grupe Iberostar sa suradnicima, te François Baudin i Gaurav Bušan, poslovni i izvršni direktor Accor grupe.

Važnost turizma za Crnu Goru
Nove investicije u hotele visoke kvalitete svakako su dobra vijest za crnogorski turizam, ali i ekonomiju u cjelini. Od svih zemalja Europe crnogorska ekonomija je, naime, najviše ovisna o turizmu, pokazuju nedavno objavljeni podaci istraživanja “World Travel and Tourism Council” (WTTC). Prema tim podacima, turizam čini 30,8 posto BDP-a Crne Gore. Nije stoga pretjerano reći – ako turistička sezona ne ispuni očekivanja, to će svakako crnogorskoj ekonomiji izazvati vrlo ozbiljne probleme.

Odmah do Crne Gore, po učešću turističkog sektora u BDP-u, nalaze se Hrvatska sa 24,8 posto, Island 21,4 posto. Najmanje od turizma zavise ekonomije Rusije pet posto, Poljske 4,8 posto, dok se na posljednjem mjestu nalazi Irska sa 4,2 posto.

Postoji veliki potencijal za dolazak većeg broja stranih turista, izvan područja bivše Jugoslavije. Ulazak Crne Gore u NATO, povećao je dolaske za zapadnih tržišta. Priljev turista iz zemalja članica NATO-a se povećao u posljednjih pet godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close